woensdag 10 september 2014

Nederlandse aanpak Parkinson in VS

De grootste Amerikaanse zorgaanbieder Kaiser Permanente gaat patiënten met Parkinson behandelen volgens een Nederlandse methode. Afgelopen dinsdag zijn de contracten ondertekend.
Kaiser Permanente maakte eind vorig jaar tijdens een werkbezoek kennis met ParkinsonNet, een Nederlands netwerk van mensen die patiënten met Parkinson behandelen en verzorgen. ParkinsonNet is een initiatief van hoogleraar Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen. ParkinsonNet is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een samenwerkingsverband waarbij in het hele land tweeduizend artsen en therapeuten zijn aangesloten.
Kaiser Permanente is de zorgverzekeraar van negen miljoen Amerikanen, maar het is ook een zorgaanbieder. Het bedrijf is vooral in Californië actief en heeft 17.000 zorgverleners in dienst. "Ze hebben ParkinsonNet er als enige project uitgepikt", vertelt Bas Bloem. "Ze kopen het recht om onze aanpak te kopiëren en we hebben een samenwerkingsverband met Kaiser Permanente gesloten."
Samenwerking
Bloem is heel nieuwsgierig hoe snel Kaiser Permanente ParkinsonNet gaat gebruiken. "Omdat zij hun eigen ziekenhuizen en gezondheidscentra hebben, zal dat veel makkelijker gaan dan hier."
In Nederland is een driejarige proef die werd betaald door de zorgverzekeraars inmiddels afgelopen. Er is nog geen permanente financiering voor ParkinsonNet. Bloem: "Dat komt omdat wij met het netwerk in de eerste lijn zorg geven, in gewone ziekenhuizen, in academische ziekenhuizen en ook bij mensen thuis. Dat wordt allemaal uit andere potjes betaald."







Bron: Nos 

maandag 8 september 2014

Kauw- en slikproblemen door Parkinson?


Kauw- en slikproblemen door Parkinson?

Kauw- en slikproblemen door Parkinson? 5 tips om toch voldoende binnen te krijgen


Heeft u moeite met kauwen of slikken, dan is het raadzaam om zachte, gemalen en eventueel vloeibare voeding te gebruiken.
 
 
 
  • Brood kunt u vervangen door pap, vla, yoghurt, kwark of drinkontbijt. Kies eventueel voor brood zonder korstjes of krentenbrood, een pannenkoek met hartig of zoet beleg of een zacht bolletje.
  • De verschillende onderdelen van uw warme maaltijd zoals vlees, aardappelen en groente kunt u fijn snijden, stampen of mixen.
  • De warme maaltijd maakt u eenvoudig smeuïger met wat extra jus, saus of appelmoes.
  • Eenpansgerechten met bijvoorbeeld rijst of pasta zijn meestal eenvoudig om door te slikken.
  • Op advies van de logopedist kunnen dranken zonodig ingedikt worden met een verdikkingsmiddel om verslikken te voorkomen.

 

Hoe kunt u helpen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in voor de Parkinson nieuwsbrief>>.
Doneer nu voor baanbrekend onderzoek naar het voorkomen of genezen van parkinson.

Parkinson: van 27 tabletten naar DBS


Parkinson: van 27 tabletten naar DBS

Een leven voor en na Deep Brain Stimulation

 
Op 39-jarige leeftijd werd bij Jan Mulders (1959) de ziekte van Parkinson vastgesteld. In zijn boek 'Van 28 tabletten naar DBS. Leven met Parkinson na Deep Brain Stimulation' vertelt Mulders het verhaal over zijn ziekte en de impact ervan op zijn leven en zijn werk. 
 
Na jarenlang pillen slikken komt de kwaliteit van leven steeds meer in het gedrang. Dan krijgt Mulders de kans om in Antwerpen een Deep Brain Stimulation-operatie te ondergaan. Hierbij worden elektroden in de hersenen aangebracht. Deze nieuwe technologie helpt de symptomen van Parkinson te bestrijden.
 
De auteur neemt de lezer mee in zijn bijzondere ervaringen voor, tijdens en na de operatie.
 
 
'Parkinson: van 28 tabletten naar DBS, een leven voor en na deep brain stimulation' is een uitgave van InnoDoks Uitgeverij. ISBN 978-94-90484-07-1. NUR 402. Paperback, 48 bladzijden. Het boek kost € 14,95 en is verkrijgbaar vanaf 1 september.

Gewichtsverlies door Parkinson? 7 tips om aan te sterken


Gewichtsverlies door Parkinson
 Veranderingen in het lichaamsgewicht worden veroorzaakt door veranderingen in de energiebalans. Uw energie-inname en energieverbruik bepalen uw energiebalans. Te weinig energie ingenomen of veel meer energie verbruikt? Dan kampt u waarschijnlijk met gewichtsverlies. Wilt u gewichtsverlies voorkomen of beperken, zorg er dan voor dat uw voeding meer energie bevat.
 
  • Probeer regelmatig te eten. Neem naast de drie hoofdmaaltijden ook drie (zoete en hartige) tussendoortjes.
  • Zoete trek? Kies voor fruit, vruchtensap, een plak ontbijtkoek, rijstwafel, schaaltje yoghurt of een chocolaatje. Liever een hartig tussendoortje? Ga voor gesneden groente zoals worteltjes en stukjes komkommer, blokjes kaas, pinda’s, toastjes met beleg of een kopje soep.
  • Wissel magere en volle producten met elkaar af: volle melk, volle yoghurt, volle kwark, volvette kaas, magere en vettere vleeswaren en vleessoorten.
  • Neem uw nagerecht een half uur na de warme maaltijd. 
  • Eet geen soep vlak voor de maaltijd. Soep vermindert de eetlust en bevat weinig energie.
  • Eet zo gevarieerd mogelijk. Vervang vlees door bijvoorbeeld kip, vis, ei of vegetarische producten. Varieer met de bereidingswijze van aardappelen. U kunt ze ook vervangen door rijst, mie of pasta.
  • Brood kunt u afwisselen met krentenbrood, suikerbrood of pap.
Blijf op de hoogte via onze website: Website ParkinsonFonds

Verminderde eetlust of misselijkheid?


Verminderde eetlust of misselijkheid?

Verminderde eetlust of misselijkheid? 9 tips die u hierbij kunnen helpen

Veel Parkinsonpatiënten krijgen na verloop van tijd moeite met eten en drinken. Dat kan komen door een verergering van de symptomen, maar ook medicijngebruik kan klachten veroorzaken als verminderde eetlust, misselijkheid en kauw- en slikproblemen. Lastig! Want goede voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede conditie. Maar hoe krijgt u deze dan in voldoende mate binnen?
 

We verzamelden hierover een aantal praktische tips van deskundigen voor u.

Uw medicijn tegen Parkinson kan als bijwerking misselijkheid of verminderde eetlust veroorzaken. Heeft u last van deze klachten, bespreek ze dan vooral met uw arts. Ook een lege maag of te weinig vocht in het lichaam bevorderen misselijkheid. Heeft u minder trek in eten of bent u regelmatig misselijk, dan kunt u rekening houden met het volgende:
 
  • Eet regelmatig kleine hoeveelheden verdeeld over de dag. Kies niet al te vette tussendoortjes want te vet eten remt de eetlust en vertraagt de vertering in de maag.
  • Sla geen maaltijd over, ook al heeft u minder trek.
  • Eet bij de warme maaltijd geen soep. Door de soep krijgt de maaltijd teveel volume.
  • Eet op tijdstippen dat u minder misselijk bent. Zelfs ’s nachts als u wakker bent.
  • Zorg dat u voldoende drinkt: minimaal 1,5 liter vocht per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 8 glazen of 12 kopjes. Alle vocht is goed: water, vruchtensap, limonade, melk, karnemelk, yoghurt, vla, soep, bouillon, koffie, thee.
  • Eet gevarieerd: verandering van spijs doet eten. Zorg daarom voor variatie in de smaak van het eten (zoet-zuur), de temperatuur (warm-koud), structuur ( knapperig-zacht), de ingrediënten en de bereidingswijze (grillen, bakken, koken, stoven).
  • Sla geen maaltijd over, ook al heeft u minder trek.
  • Eet regelmatig kleine hoeveelheden verdeeld over de dag. Kies niet al te vette tussendoortjes want te vet eten remt de eetlust en vertraagt de vertering in de maag.

Blijf op de hoogte via onze website: Website ParkinsonFonds