Hierbij een korte samenvatting van een onderzoek waar wij momenteel mee bezig zijn.
Visuele hallucinaties (VH) worden beschouwd als een vroeg teken van de achteruitgang van het denkvermogen bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
Zonder behandeling verliezen patiënten geleidelijk inzicht in de werkelijkheid. Uiteindelijk ontstaan gedragsproblemen (psychose) die leiden tot gedwongen opname in een verpleeghuis. VH kunnen effectief met geneesmiddelen worden bestreden, maar door de kans op ernstige bijwerkingen wachten artsen zo lang mogelijk met voorschrijven. Vroegtijdige behandeling van VH kan wellicht erger (psychose) voorkomen.
De CHEVAL-studie is een klinisch onderzoek naar de effecten van vroegtijdige behandeling van VH met rivastigmine. Rivastigmine is een cholinesteraseremmer en kent slechts milde, vooral gastro-intestinale bijwerkingen.
Aan het onderzoek zullen 168 patiënten met de ziekte van Parkinson deelnemen. De ene helft van de patiënten krijgt gedurende 24 maanden twee maal daags rivastigmine en de andere helft krijgt placebo. We meten het verschil in tijd tot het optreden van verlies van inzicht in de VH tussen beide groepen. Daarnaast wordt de patiënt 4x (elk half jaar) bezocht voor metingen op het gebied van bewegen, geheugen, slaap en stemming.
Kijk op onze website voor meer informatie en voor andere onderzoeken waar wij momenteel mee bezig zijn.
http://www.parkinsonfonds.nl/Huidig-onderzoek/cholinesterase-remmers-om-progressie-van-visuele-hallucinaties-af-te-remmen-bij-de-ziekte-van-parkinson.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten