woensdag 23 december 2015

Update Parkinson Thuis studie

Update Parkinson Thuis studie


Update Parkinson Thuis studie

De eerste 10 deelnemers hebben inmiddels de studie afgerond. Zij hebben 3 maanden lang data verzameld.
Op dit moment hebben we ruim 100 actieve deelnemers!
Het team in het Radboudumc draait op volle toeren en hebben veel plannen voor 2016 om de 1000ste deelnemer te kunnen verwelkomen. 




Waarom deze studie?

De ziekte van Parkinson varieert sterk van patiënt tot patiënt en zelfs van uur tot uur. Dit vormt een uitdaging voor zowel patiënten, artsen als wetenschappers. Dankzij nieuwe technologieën zoals de smartwatch en de smartphone is het nu mogelijk om lichamelijke activiteit, symptomen en medicijngebruik continu te volgen. Zo kunnen patiënten vanuit thuis iedere dag waardevolle informatie verzamelen. In de ParkinsonThuis studie worden deze mogelijkheden benut om meer inzicht te krijgen in de ziekte van Parkinson.
Er is een nieuwsbrief uitgegaan naar de deelnemers. Bekijk de nieuwsbrief hier.
Ook interesse in de thuis studie? U kunt u hier aanmelden: www.parkinsonthuis.nl

vrijdag 18 december 2015

Documentaire over opa en oma die kampen met de ziekte parkinson

Documentaire over opa en oma die kampen met de ziekte parkinson

Documentaire over opa en oma die kampen met de ziekte parkinson
Leonie van Egmond is net afgestudeerd als cameravrouw en heeft voor haar afstuderen een documentaire gemaakt over haar grootouders. Haar oma Adri heeft de ziekte van Parkinson en samen hebben ze het er erg moeilijk mee.
"Ik wilde graag een intiem portret maken over hun dagelijks leven en hoe het is om te moeten leven met parkinson, voor zowel mijn oma als mijn opa."

Bekijk hier het documentaire/portret gemaakt over de opa en oma van Leonie die te kampen hebben met de ziekte van Parkinson.

Bekijk hier de documentaire:

Gemaakt door Leonie van Egmond

vrijdag 4 december 2015

Buurman en Buurman

Buurman en Buurman

Buurman en Buurman

Gert Jan Bonestroo, 56 jaar jong en Peter Slottje, 48 jaar oud beiden woonachtig in Ketelhaven doen mee met 8-daagse avontuurlijke autotourtocht genaamd ScanCoveryTrial. Zij vormen samen het goede doelen team Buurman en Buurman.


De ScanCoveryTrial is een autosportevenement waarbij een race- of rallylicentie niet nodig is. De tour tocht editie 2016, wordt gereden van Zaterdag 2 januari tot en met zondag 10 januari 2016. De tocht gaat in 8 dagen tijd kris kras door het prachtige Scandinavië, ruim 6.500 kilometer en dat onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen welke kunnen dalen tot wel minus 40 graden Celsius.
Voor eventuele verdere informatie over de ScanCoveryTrial en de andere teams kunt u altijd kijken op de site: www.scanct.nl
Team Buurman en Buurman rijdt niet alleen voor zichzelf maar vooral voor het Parkinsonfonds. Met deze autorally halen zij geld op om de ziekte van Parkinson te bestrijden. In deze folder kunt u alle details over hun reis vinden.


woensdag 2 december 2015

Parkinson Kerstpakket

Parkinson Kerstpakket


Parkinson Kerstpakket

Speciaal voor Stichting ParkinsonFonds stelde een bevriende relatie vijf kerstpakketten beschikbaar.

Deze gratis pakketten vertegenwoordigen een waarde van circa 30 euro.
Helaas konden we ze niet voor geld inwisselen. We kunnen er dus geen wetenschappelijk onderzoek mee financieren.
Maar het biedt ons wel een prachtige kans om donateurs te bedanken voor hun ruimhartige gift met een kerstpakket:
  • J. Timmerman uit ALPHEN AAN DEN RIJN
  • H.J. van Berkum uit DIEMEN
  • Mevrouw Th. Verheul – Delemarre uit GORSSEL
  • F.C.S. Peijnenburg uit VEGHEL
  • Heer C.N.M. Kriesels uit EINDHOVEN

Zij zijn de gelukkige winnaars van een Parkinson Kerstpakket!

Klim van de Kilimanjaro

Klim van de Kilimanjaro

Klim van de Kilimanjaro

"Yes yes yes, we did it !!!

We hebben met succes de Kilimanjaro beklommen
èn € 15.000 ingezameld voor het ParkinsonFonds
"


We zijn ondertussen al enkele weken terug van ons avontuur en alle indrukken zijn inmiddels verwerkt. Wow wat een onvergetelijke, mooie, moeilijke en levensveranderende avontuur is dit geweest. Het is bijna niet over te brengen wat het met je doet. De Kilimanjaro moet je ervaren, het is een fysieke en mentale uitdaging dit gecombineerd met extreme weersomstandigheden van +30 beneden tot - 30 op de top! Het is een beetje onwerkelijk als je om 12h ‘s nachts je aankleed voor de tocht, je camelbag vult met water (die onderweg bevriest), je rugtas aansnoert, je hoofdlamp aanzet om met je onmisbare hikingstokken de tocht te beginnen. Als je even om kijkt naar beneden en dan naar boven dan zie je een bewegende lijn met hoofdlampjes. Het is een prestatie wat we nooit zullen vergeten en die ons eraan zal herinneren dat we alles aankunnen na deze tocht . We hebben onderweg veel aan alle gulle donaties gedacht en aan Annie waar we deze unieke tocht aan hebben opgedragen! Het heeft ons de nodige kracht gegeven om de top de behalen.
De Kilimanjaro ligt in het N.O. van Tanzania, 3 graden ten zuiden van de evenaar. Is de hoogste vrijstaande berg ter wereld want hij steekt ruim 5 km uit boven zijn omgeving. Dit bergmassief is 60 km bij 80 km en telt ongeveer 250 kraters. In 1987 is het Kilimanjaro national park door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.
BEDANKT! Ook namens het ParkinsonFonds
 

Bekijk hieronder de foto's van ons avondtuur!

Foto's Klim Kilimanjaro

vrijdag 20 november 2015

Heeft u ons op de radio gehoord?

Heeft u ons op de radio gehoord?

Heeft u ons op de radio gehoord?
Op dit moment hebben we een campagne op de radio om de ziekte van Parkinson onder de aandacht te brengen.
Bij veel Nederlanders zijn de gevolgen van Parkinson op patiënt en familie niet bekend. Omdat wij een alarmerende stijging verwachten, vonden we het belangrijk dat meer Nederlanders bekend worden met de ziekte van Parkinson.

U kunt de radiocampagne de komende weken horen op uw regionale zender en op radio 1.
Wilt u ook meehelpen om deze ziekte een halt toe te roepen? Doneer dan hier voor cruciaal onderzoek door top wetenschappers

vrijdag 13 november 2015

Doneer via SMS

Doneer via SMS

Doneer via SMS

SMS Hoop naar 4411 en doneer 3 euro voor cruciaal onderzoek

Wilt u ons eenvoudig steunen met een eenmalig bedrag?
Dan kunt u dat vanaf nu ook doen via sms.
Door het woord Hoop naar 4411 te sturen, steunt u Parkinson onderzoek met een eenmalige donatie van 3 euro.
Alvast bedankt!

donderdag 29 oktober 2015

Klei-workshop: ‘Handen uit de mouwen”

Klei-workshop: ‘Handen uit de mouwen”

Klei-workshop: ‘Handen uit de mouwen”

Onder leiding van Hans Verschuren werden in 2014 en begin 2015 in Etten-Leur twee kleiworkshops georganiseerd met het motto “handen kunnen meer dan trillen”.

 

Het idee hierachter is dat mensen met Parkinson, als ze bezig zijn klei te boetseren, meer met hun handen kunnen doen dan ze zelf voor mogelijk houden.


Het was een gemêleerd gezelschap van mensen die nog nooit klei hadden aangeraakt en enkele gevorderden. Tijdens de workshop voelt men zich echt met elkaar verbonden en zijn alle deelnemers even uit de dagelijkse sleur en vergeet met Parkinson bezig te zijn. De contacten onderling waren prima en ontspannen. Ook de achterban reageerde positief, even een paar uurtjes zonder zorg en een goed gevoel over het geheel. Al met al een workshop die veel energie kostte maar daar een geweldig goed gevoel voor teruggaf!”
workshop kleien
Dankzij een financiële bijdrage van het ParkinsonFonds is het mede mogelijk deze workshop te laten bestaan. Wij hopen een start gegeven te hebben aan weer een nieuwe ontwikkeling om mensen met Parkinson wat meer vreugde en afwisseling te bieden. Op onze website zullen we u informeren wanneer er een volgende workshop plaatsvindt.
Workshop kleien

woensdag 21 oktober 2015

Bas Bloem ontvangt Holst Memorial Lecture Award 2015

Bas Bloem ontvangt Holst Memorial Lecture Award 2015

Bas Bloem ontvangt Holst Memorial Lecture Award 2015

De Holst Memorial Lecture Award 2015 gaat naar prof. dr. Bas Bloem. Hij is hoogleraar Neurologie (Radboud UMC) en een internationaal erkend expert op het gebied van de Ziekte van Parkinson.


Prof. dr. Bas Bloem ontvangt de prestigieuze onderscheiding voor zijn onderzoek en zijn inzet op het gebied van zorginnovatie.
Bloem is neuroloog en Parkinsonexpert bij het Radboudumc in Nijmegen. In 2002 richtte hij het inmiddels gerenommeerde Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) op, waar hij tevens medisch directeur van is. Samen met Marten Munneke startte hij ParkinsonNet, een innovatief zorgnetwerk dat meerdere nationale en internationale onderscheidingen kreeg. Sinds 2008 is hij hoogleraar neurologie in Nijmegen.
Zijn onderzoek is gericht op cerebral compensatory mechanisms, met name op het gebied van lopen en evenwicht; en op zorginnovatie, met als doel het ontwikkelen van wetenschappelijk onderbouwde patiëntgerichte zorg. In 2011 werd hij verkozen tot Nationale Zorgheld door het Ministerie van Volksgezondheid, en heeft meer dan 410 peer-reviewed publicaties op zijn naam staan.
De Holst Memorial Lecture Award wordt ieder jaar toegekend aan een eminent onderzoeker die in zijn of haar werk de verbinding weet te leggen tussen onderzoek en maatschappelijke toepassing.
Bas Bloem zal op donderdagmiddag 26 november de bij de onderscheiding horende Holstlezing uitspreken, aan de Technische Universiteit Eindhoven. U kunt de lezing bijwonen. Schrijf u hier in.

donderdag 15 oktober 2015

Patiëntenportret Jan ter Horst

Patiëntenportret Jan ter Horst

Patiëntenportret  Jan ter Horst

Jan ter Horst, voormalig wethouder en locoburgemeester in Aalten, hoort in 2005 dat hij de ziekte van Parkinson heeft. In 2013 kan hij bijna niets meer.

 

Nu is zijn toestand stukken verbeterd. Hoe dat kan, leest u in dit interview met Jan en zijn vrouw Ineke. Over hun leven met Parkinson, hun afkeer van zeuren en de bloempjes plukken die je onderweg tegenkomt.

 

Wat waren de eerste symptomen van Parkinson die u merkte?

Jan: “Ik werd traag. Iets simpels als een kopje pakken of knoopjes dicht doen, deed ik zo langzaam. Als mijn vrouw, zoon of dochter me aanspoorde toch eens wat sneller te doen, probeerde ik dat wel maar het ging gewoon niet. Ik weet het aan mijn drukke werkzaamheden. Destijds was ik wethouder en locoburgemeester, daarna twee periodes lid van Provinciale Staten, had diverse bestuurlijke activiteiten en voorzitterschappen. Ik dacht dat ik het rustiger aan moest gaan doen. Al mijn klachten had ik aan de rechterkant van mijn lichaam. Mijn vrouw en huisarts dachten aan een TIA. De neuroloog zag er echter meteen Parkinsonsymptomen in.”

Stelde de neuroloog de diagnose ook direct?

Jan: “Hij gaf me eerst medicatie voor een bepaalde periode. Toen ik daarna bij hem terugkwam en zei dat ik helemaal niks van die medicijnen had gemerkt, bevestigde hij: dan heb je Parkinson. Anders had de medicatie voor klachten als misselijkheid gezorgd.”
 

Hoe ontwikkelt de ziekte zich bij u?

“De eerste jaren had ik er nog niet zo heel veel last van. Ik deed alles een fractie langzamer en liep met kleine pasjes. Ik was als Statenlid nog heel actief en begon ook mijn eigen adviesbureau voor re-integratie en outplacement. Dat liep als een tierelier, ik had zo’n groot netwerk. In 2007 stopte ik met mijn eigen zaak. Het gaf toch behoorlijk wat stress, ik kwam mezelf tegen. Ik ging ook slechter praten. Daar kreeg ik logopedie voor. Ik moet l-a-n-g-z-a-a-m en dui-de-lijk spreken; als ik te snel praat, ga ik stotteren. Als hobby trainde ik labradors maar ook dat moest ik opgeven. Over sloten springen of over prikkeldraad klauteren, zat er voor mij niet meer in.
 
In 2013 ging het opeens helemaal mis. Ik liep volledig krom. Dan moest ik tegen de muur gaan staan en iemand vragen tegen mijn schouders te duwen om rechtop te kunnen staan, om vervolgens weer naar voren te zakken. Ook mijn hoofd kon ik niet meer rechtop houden. Ik zat de hele dag voorovergebogen. Ineke keek continu tegen een kale schedel aan en ik zag alleen maar stenen of gras.”
 
Ineke: “Jan kon nauwelijks eten omdat slikken zo moeizaam ging. Hij werd ook kortademig. Hele dagen zat hij met zijn nek gebogen. Tv kijken lukte een beetje, op een speciaal uitgekiende stand. Om te eten, duwde ik zijn voorhoofd naar achter en schoof dan een hapje bij hem naar binnen. Zwaar! De kracht van Parkinson is enorm, dat kun je je bijna niet voorstellen. De neuroloog had nog nooit zo snel zúlke erge klachten door Parkinson gezien. Ik was bang dat Jan wellicht in een verpleeghuis terecht zou komen. Zijn medicatie was al zo vaak verhoogd, niets hielp meer, ik dacht: we zijn uitgepraat. Ik zag hem 24 uur per dag lijden, je kon het geen leven meer noemen.”
Jan: “De neuroloog opperde nog Deep Brain Stimulation maar daarvoor was ik de leeftijdgrens al gepasseerd. Daar was ik toch wel opgelucht over, want dat lijkt me een heftige ingreep.”

En nu loopt u weer rechtop, hoe is dat mogelijk?

Jan: “Nadat wij voor advies aanklopten bij neuroloog Rianne Esselink in Nijmegen en de medicatie veranderd werd – het ene medicijn werd verhoogd, het andere verlaagd – verbeterde mijn situatie aanmerkelijk. Dankzij de inzet en samenwerking van neuroloog Esselink, neuroloog van de Hoek, Parkinsonverpleegkundige Anouk Forkink en fysiotherapeut Kapinga die me steunden en met me meedachten, loop en zit ik nu weer normaal. Daarnaast had ik intensieve fysiotherapie met speciale oefeningen voor mijn rug- nekspieren. Ik voelde dat ik steeds meer kon.”
 
Ineke: “Jan tenniste sinds 2006 en die sport wilde hij weer oppakken. Met de fysiotherapeut ging hij een weddenschap aan, dat hij voor een bepaalde datum weer tennissend op de baan stond. De fysio zei: “Uw man is een optimist, maar moet wel realistisch blijven.” Maar het is Jan gelukt. Hij doet nu weer twee keer per week aan 55+ tennis. Ook fietst hij elke dag ongeveer drie kwartier op de hometrainer.” 
 
Jan: “Ik heb naast Parkinson ook diabetes dus goed bewegen is voor mij extra belangrijk.”
 

De verbeteringen in uw toestand klinken als een wonder, aangezien de ziekte van Parkinson progressief is.

Jan: “Mensen noemen me soms het medisch wonder van Aalten! Ik heb geluk gehad, het advies van mevrouw Esselink pakte voor mij uitstekend uit en ik had steun van een voortreffelijk team medici.”
 

Houdt u de ontwikkelingen rond Parkinsononderzoek bij?

Jan: “We lezen de nieuwsbrieven op dit gebied en zijn ook eens bij een voorlichtingsavond geweest in Nijmegen waar de nieuwste stand van zaken werd gepresenteerd. Dat is nuttig – alleen jammer dat het nog jaren kan duren voor er iets met de bevindingen kán. Maar ze bieden wel hoop.”

Hoe gaat het met uw andere Parkinsongevolgen, zijn er dingen die u niet meer kunt doen?

Jan: “Ik kijk liever naar wat ik wél kan.”
 
Ineke: “Bij Jan is het glas altijd halfvol. Hij is een rasoptimist, net als veel andere Parkinsonpatiënten waar we in de nieuwsbrief altijd graag de portretten van lezen. Ik vind dat allemaal leuk en aardig, die positieve verhalen van patiënten die nog hele afstanden kunnen lopen, fietsen of klimmen. Maar er zijn zoveel mensen die dat allemaal niet meer kunnen. Bij Jan wil ik ook graag enige nuance aanbrengen. Wat hij niet kan, noemt hij gewoon niet. Maar als we eerlijk zijn: het is niet mis wat hij niet meer kan.”
 
Jan: “Ik ben er al aan gewend, dat vergeet ik soms gewoon. En ik zeur niet graag over wat ik niet meer kan.”
 
Ineke: “We houden allebei niet van zeuren. Maar wat is er mis met opnoemen wat er door Parkinson allemaal niet meer mogelijk is?”
 

Daar is helemaal niks mis mee. Daarmee schetst u een realistisch beeld voor andere patiënten en hun familieleden.

Ineke: “Precies. Door Parkinson hebben we een andere dagindeling. Jan is sneller moe, kan niet twee inspannende activiteiten op een dag plannen en doet ’s middags een dutje. Zijn accu is soms gewoon leeg.”
 
Jan: “Ik had er nog een periode als Statenlid aan kunnen plakken, maar daar stak Parkinson toch een stokje voor. Gesprekken gaan wat moeizamer en het is niet handig als je als woordvoerder staat te hakkelen. Ik wil graag een actieve opa zijn, maar de kleinkinderen weten: opa is ziek, die doet niet met alles mee. Aan tafel spelletjes doen, kan wel en het lukt me ook een enkele keer een bal weg te schoppen.”
 
Ineke: “We hebben zes kleinkinderen van 2 tot 7 jaar, als die er met z’n allen zijn is dat wel druk, maar ze blijven komen hoor!”
 
Jan: “Ik heb moeite met aan- en uitkleden. Een kraagje goed doen, een broek ophijsen, een riem omdoen, de knopen van mijn jas dichtmaken: daarbij helpt Ineke mij.”
 
Ineke: “Het zijn kleine dingen, maar het telt wel allemaal op. Hij wil niet dat kopje, want dat houdt niet prettig vast, niet dat glas want dat kan hij niet leegdrinken. Ik kook al jaren geen soep meer, dat is voor Jan niet te doen met dat getril. Sla eten met bestek lukt hem ook niet, soms wel met zijn handen.”
 
Jan: “Uit eten wilde ik lange tijd niet, ik schaam me dood want ik knoei met alles. Ik heb wel aangepast bestek, maar vlees snijden blijft lastig. Een boterham smeren kan ik wel, maar laat ik uit gemakzucht vaak aan Ineke over. Ik had een tijd een incontinentieprobleem. Moest ik – of liever gezegd Ineke – me weer helemaal verschonen.” Ineke: “Dat werd voor ons heel gewoon, deden we niet moeilijk over: opruimen en verder!”
 
Jan: “Vroeger gingen we op vakantie naar Denemarken, dat kan niet meer. Ik rijd soms nog wel auto, maar niet te lang. Ik wil geen gevaar zijn voor anderen en mezelf dus stop ik bijtijds. We hebben een caravan op een boerencamping in Zelhem. Met mooi weer zijn we daar te vinden.”
 
Ineke: “We krijgen daar regelmatig ’s ochtends vrienden op de koffie. Dan heeft Jan ’s middags nergens meer puf voor, dan heeft hij zijn plezier voor die dag al ‘opgebruikt’.”
 
Jan: “Gezonde mensen zouden nu nog op de fiets springen, denk ik dan weemoedig. De voortent opzetten: dat deden we samen, maar mij lukt het niet meer. Onze schoonzoon helpt ons daarbij. Op een mineurdag – die heb ik heus wel – denk ik bij al die actieve leeftijdgenoten: dat had ik ook gekund als ik geen Parkinson had. Ik ga langzaam achteruit. Mijn voet en been trillen tegenwoordig ook. Het gesprek met mevrouw Esselink gaf echter moed. Ik heb nog een paar opties met medicijnen: doses kunnen worden verhoogd totdat de bijwerkingen erger worden dan de kwaal. Voorlopig kan ik dus nog vooruit. En ik voel me niet zielig hoor!”
 

Daar spreekt de optimist weer!

Jan: “Je moet de bloempjes plukken die je onderweg tegenkomt. Elk jaargetijde heeft zijn eigen bloemen; soms moet je ijs krabben om nog een sneeuwklokje te vinden. Dat is onze levenshouding, de situatie accepteren, de goede dingen opzoeken en koesteren. Ik zou alleen soms net iets meer willen kunnen en doen dan ik nu doe. Een gelukje: ik kan mezelf nog omdraaien in bed, daar heb ik trucjes voor geleerd. Snel 1, 2, 3 tellen, hakken in het matras en naar beneden duwen. Opstaan doe ik ook tellend: 1, 2, 3. En nog een geluk: Ineke doet zoveel voor mij, zij is goud waard.”

 

 

Hoe kunt u helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in >>.
Doneer nu voor baanbrekend onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.

Bestel hier de Parkinson informatiebrochure

woensdag 30 september 2015

Parkinsonpatiënt door politie uit bus gehaald vanwege “verdachte” schoenen

Parkinsonpatiënt door politie uit bus gehaald vanwege “verdachte” schoenen


Parkinsonpatiënt door politie uit bus gehaald vanwege “verdachte” schoenen

Peter Schaap uit Heiloo wist niet wat hem overkwam afgelopen vrijdag. Peter heeft Parkinson en draagt daarom speciale schoenen. Een medepassagier vond ze er verdacht uit zien en belde de politie.

 
Vrijdag stapte Peter in Utrecht in de bus om naar zijn zus te gaan, maar de bus vertrok niet. "Op een gegeven moment, we stonden al een kwartier stil, kwam de beveiliging van het busbedrijf erbij en niet veel later twee agenten. Ik dacht nog: zeker een zwartrijder", aldus Schaap.
 
Toen bleek dat ze voor hem kwamen, begon hij hevig te schudden en te trillen. “Door de stress krijg ik een heftige reactie”.
 
Een medepassagier had de politie gebeld, omdat diegene de schoenen van Peter niet vertrouwde en ze er verdacht uit vond zien. Hij begrijpt dat mensen zijn schoenen er raar uit vinden zien. “Maar ik snap niet dat ze het dan niet even vragen.”
 
Peter heeft door de ziekte van Parkinson loopstoornissen. Hij doet mee aan een onderzoek om deze stoornissen te verminderen en daarom draagt hij kleine laserlichtjes op zijn schoenen. Deze lichtjes helpen hem om beter te lopen, vertelde hij aan RTV Noord-Holland.
 
Peter is erg geschrokken en vond het een erg traumatische ervaring. Hij schrikt nu van politiesirenes. ”Ik denk meteen ze komen me halen omdat ze denken dat ik iets aan het uitvreten ben.”
Na enige uitleg mocht Peter weer verder reizen, maar hij wil dit niet nog een keer meemaken en heeft daarom zijn verhaal verteld aan de media.
 
 

zaterdag 29 augustus 2015

Patiëntenportret Maruscha Koster

Patiëntenportret Maruscha Koster


Patiëntenportret  Maruscha Koster

“Parkinson is geen charmante ziekte, ik schaamde me ervoor”

Maruscha Koster (1964) uit Best leeft al meer dan 16 jaar met Parkinson. Eerst schaamde zij zich voor deze ziekte, nu durft zij zichzelf te zijn en te genieten van wat ze nog wél kan. Dat is ook haar boodschap voor anderen: durf te leven zoals je zelf wil!

 

Welke symptomen – die achteraf op Parkinson wezen – merkte je als eerste?

“Ik kreeg op mijn 28ste opeens last van spierpijn, stijfheid en trillingen in mijn linkerarm; ik voelde telkens een soort verkramping. Destijds werkte ik als kok bij Ahold en in die functie was ik natuurlijk constant bezig met mijn handen en armen. Sjouwen, snijden, uren roeren in grote pannen. ‘Overbelasting’, concludeerde de dokter, wat mij ook aannemelijk leek. De therapie tegen die overbelasting onderging ik braaf maar helpen deed het niet. In 1998 verergerden mijn klachten. Werd ik wakker, kon ik mijn duim niet bewegen, lag ik te trillen en bleef mijn arm stijf.”
 

Kreeg je toen de diagnose Parkinson?

“In eerste instantie nog niet. Ondertussen raakte ik zwanger. In 1999 werd mijn zoon Bob geboren. Die stijfheid, pijn en het trillen plaagden me dagelijks. Ik belandde bij de neuroloog in Eindhoven die me – zonder heldere diagnose – medicijnen voorschreef, maar ik zei direct dat ik die niet ‘zomaar’ ging slikken. Niet voor ik wist wat ik nou precies mankeerde. Ik ging voor een second opinion naar Maastricht. De professor daar dacht aan mijn doen en laten direct te zien dat het Parkinson moest zijn. Een PET-scan bevestigde dat vermoeden. Juveniele Parkinson, ik was opeens een zogenaamde Yopper. 35 jaar, net moeder en ongeneeslijk ziek.”
 

Wat heftig.

“Nogal. ‘Oh jee, wat nu, ga ik hier dood aan, hoe moet het dan met m’n zoon’ schoot er door me heen. Ik denderde een traject in van controles en medicatie en stortte me op alle informatie die ik meekreeg en kon vinden. De ziekte is progressief, alle klachten worden alleen maar erger, er horen slik- en spraakproblemen bij, je gaat overmatig kwijlen, je kan er zelfs dement van worden… de lijst leek eindeloos. Wat een afgrijselijk vooruitzicht gaf Parkinson me. Daarvan raakte ik in een diep dal. Ik wist echter dat ik daar niet in kon blijven hangen. Mijn kind mocht hier absoluut geen last van hebben. Dus zette ik mijn verstand op nul: niet kniezen. Ik wilde niet dat mijn zoon zich een moeder zou herinneren die altijd maar ziek en depri was en nooit iets ondernam. Ik wilde een moeder zijn die – ook al kon ze niet veel – er tóch voor ging.”
 

Hoe werkt dat, als je opeens een gezin-met-Parkinson bent?

“Mijn zoon kent mij niet anders dan met Parkinson. Ik moest natuurlijk veel medicijnen slikken. Al vanaf dat hij heel klein was, heb ik hem daar bewust bij betrokken. Hij mocht mij die pillen geven. ‘Dan ben jij de dokter’, zei ik. Daar kreeg ik van anderen wel commentaar op, ‘onverantwoord, straks neemt hij ze zelf ook in’, maar ik volgde mijn eigen gevoel hierin. Ik heb hem ook al vroeg uitgelegd waarom ik die pillen slikte. Het is nooit misgegaan. Toen Bob op de basisschool zat, probeerde ik – net als andere ouders – ook zoveel mogelijk te helpen. Overblijfmoeder, voorlezen, knutselen, mee met uitjes: al kostte het me veel moeite en energie, ik deed het.
 
Mijn inmiddels ex-man leefde meer in zijn eigen wereld, ging vaak vreemd en had weinig begrip voor mijn ziekte. We gingen uit elkaar toen ik 42 was. Parkinson weerhield me er echter niet van om in 2011 opnieuw hartstikke verliefd te worden, op Ger. Helaas zijn we onlangs uit elkaar gegaan. Zo intensief voor mij zorgen viel hem uiteindelijk te zwaar. Dat gaf veel spanningen, dus heb ik er met groot verdriet een punt achter gezet.”
 

Wist je vriend vanaf het begin dat je Parkinson hebt?

“Nee. Bijna niemand wist dat ik Parkinson heb, en voor Ger verzweeg ik het ook. Ik was bang dat hij me anders zou afwijzen. Ik schaamde me; Parkinson is immers bepaald geen charmante ziekte. Vallen, trillen, kwijlen, je spraak kan worden aangetast… een en al rottigheid en ongemak als je leest wat je voorland is. Echt erg, maar ik loog tegen Ger en zei dat ik MS had. Een andere vreselijke ziekte, maar minder gênant dan Parkinson.”
 

Wat moeilijk om zoiets geheim te houden!

“Vertel mij wat… We woonden al samen, het ging steeds slechter met me en ik bleef me maar liegend in allerlei bochten wringen. Ik lag er nachten wakker van tot ik het niet meer uithield. Ik besloot op te schrijven hoe ik in deze situatie was beland. Dat werd een compleet boekje met mijn levensverhaal. Op een zonnige dag liet ik Ger het boek in de tuin lezen. Ondertussen wachtte ik binnen op zijn reactie – op van de zenuwen. Hij was helemaal niet boos: ‘Meisje, wat heb jij het jezelf moeilijk gemaakt!’. Er viel een loden last van mijn schouders.” 
 

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

“Meestal sta ik om 6.30 uur op om mijn eerste medicijnen in te nemen. Daarna ga ik op de bank liggen, lezen of mail checken. Dan zet ik thee, om 8.30 uur neem ik mijn volgende pillen in. Als ze aanslaan kan ik me douchen en aankleden, anders blijf ik tot 10.30 uur liggen. Mijn zoon kan alles zelf, maar al moet ik kruipen, ik wil voor hem zorgen. Dus ik zorg dat er koffie en brood voor hem klaarstaan. Tot 2000 heb ik gewerkt, sindsdien ben ik afgekeurd. De rest van de dag vermaak ik me met een beetje stoffen, aan mijn nieuwe boek schrijven, lezen, Zweedse kruiswoordpuzzels of cijfercodes oplossen, schilderen. Ik knap ook graag oude meubels op in Rivièra Maison-stijl. Ik ben niet veel alleen en kan ook niet in mijn uppie naar buiten. Of ik val of ik heb last van freezing dus ik moet altijd met iemand gearmd lopen. Autorijden doe ik natuurlijk niet meer, ik wil anderen absoluut niet in gevaar brengen. Fietsen lukt ook niet, ik val constant. Qua mobiliteit is mijn wereld erg compact. Qua vrienden en vriendinnen gelukkig niet. Ik prijs me gelukkig met drie hele goede vriendinnen die ik dag en nacht mag bellen. Tot voor kort was Ger er natuurlijk steeds voor me. En ik ben nergens zonder mijn lieve Bob. Hij heeft zo’n groot verantwoordelijkheidsgevoel naar mij toe.” 
 

Daar kun je als moeder alleen maar trots op zijn!

“Dat ben ik zeker. We hebben een heel goede, liefdevolle band en daar ben ik zeer gelukkig mee. Wel vond ik het erg dat hij altijd zo hard in huis werkte; hij moest ook gewoon kind kunnen zijn. Dat voor mij willen zorgen, ging op een gegeven moment ook iets te ver. Hij wilde niet meer naar school uit bezorgdheid voor mij. Toen heb ik in zijn klas een presentatie gegeven over Parkinson. Iedereen was muisstil en luisterde vol interesse. Zijn klasgenoten begrepen nu waarom Bob vaak niet op school kwam. Uiteindelijk ging hij weer keurig naar zijn lessen hoor. Hij haalt altijd goede punten en is nooit blijven zitten.” 
  

Hoe verloopt Parkinson bij jou tot nu toe?

“Zoals voorspeld, wordt het steeds erger met trillen en stijfheid. Eerst moest ik om de vier tot vijf uur pillen innemen om mijn klachten in bedwang te houden, nu om de anderhalf à twee uur. Ik heb veel last van duizeligheid en evenwichtsstoornissen en als logisch gevolg val ik vaak. Parkinson maakt mij overbeweeglijk en daar word ik doodmoe van. ’s Middags wil ik echter niet rusten, anders slaap ik ’s nachts niet. In de avond zijn mijn benen rusteloos en overbeweeglijk, waar ik ook krampen van krijg. Heel vervelend zijn de slikproblemen die ik heb gekregen. Soms gaat praten daardoor ook lastiger en vlakt mijn stem af. Ik mis vooral dat ik niet meer kan werken en geen spontane dingen meer kan doen. Maar elke dag is er een en we maken er gewoon wat gezelligs van. Van knusse filmavondjes met lekkere hapjes word ik het meest blij.”
 

Volg je de onderzoeken op Parkinsongebied?

“Nou en of. Ik hou alles bij over Parkinsononderzoek. Elk onderzoek kan immers een doorbraak betekenen. Ik ben vooral benieuwd naar wat mij op  korte termijn kan helpen me beter te voelen. Ik ben ook lid van de Michael J. Fox Foundation, bestook mijn neuroloog met vragen. Mijn advies voor andere patiënten: lees, zoek uit, onderneem actie en houd zelf de regie. Wees alert op je medicijngebruik; ik belandde in het ziekenhuis waar ze me per ongeluk dubbele hoeveelheden voorschreven. Het is dat ik dat zelf doorhad, anders was ik er niet eens meer geweest. 
Ik ben me al twee jaar aan het voorbereiden op DBS. De jaren die ik nog mag meemaken, wil ik graag in de best mogelijke conditie beleven. Na 16 jaar zit ik nu in de laatste fase wat medicijnen betreft. Van al die medicatie zal mijn hart het anders op een gegeven moment begeven, ik heb nu al vaak hartkloppingen. Ik wil zo graag van mijn overbeweeglijkheid en de lange offperiodes af. DBS lijkt me doodeng en toch kijk ik enorm uit naar de operatie die begin 2016 plaatsvindt. Want van DBS gaat niet alleen de levenskwaliteit maar ook de levensverwachting omhoog. Voor elk extra jaar dat ik dan nog ten volle kan beleven met mijn zoon zal ik zó dankbaar zijn!”
 

Hoe kunt u helpen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in >>.
Doneer nu voor baanbrekend onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.

Bestel hier de Parkinson informatiebrochure

donderdag 27 augustus 2015

De relatie tussen pijn en cognitief functioneren bij Parkinsonpatiënten

De relatie tussen pijn en cognitief functioneren bij Parkinsonpatiënten

De relatie tussen pijn en cognitief functioneren bij Parkinsonpatiënten

“Alarmerend: pijn is een van de minst erkende en behandelde symptomen bij Parkinson”

Pijn! 66% van alle mensen met Parkinson klaagt erover. Opmerkelijk genoeg bestaat er pijnlijk weinig onderzoek over dit symptoom. De focus ligt, bij neurologen én patiënten, vooral op motorische problematiek.
Dubbel hoogleraar prof. dr. Erik Scherder – Klinische Neuropsychologie en Bewegingswetenschappen – kon dit enorme hiaat in Parkinsononderzoek niet langer aanzien. Hij onderzoekt, samen met promovenda Gwenda Engels, de relatie tussen pijn en cognitief functioneren bij Parkinsonpatiënten. “Met optimale pijnbehandeling als ultiem doel.”
 

Hoe kwam u op het idee om pijn bij Parkinson te onderzoeken?

“Dit Parkinsononderzoek is onderdeel van een grotere studie naar de behandeling van pijn bij mensen met dementie. Mijn interesse voor pijn bij mensen met een neurodegeneratieve ziekte stamt sinds 1995. We startten met onderzoek bij mensen met dementie, omdat de systemen die betrokken zijn bij cognitieve functies ook betrokken zijn bij de verwerking van pijn. Wat gebeurt er met die pijn als cognitieve systemen achteruitgaan? Het gaat om dezelfde gebieden, met een grote overlap. Volstrekt logisch dus om naar pijnbeleving te kijken. Bij Alzheimer zie je een enorme achteruitgang in de hippocampus. Iedereen heeft het over geheugenverlies, maar dit hersendeel speelt ook een grote rol bij de verwerking van de emotionele kant van pijn. Daar hoor je niemand over. Het is dus belangrijk niet alleen naar vergeetachtigheid te vragen, maar ook naar pijnbeleving. Misschien had moeder wel pijn en is dat nu minder of klaagde ze er eerst nooit over en nu wel. Is het ook een marker voor de ziekte? Dat was de trigger.”
 

Heel empathisch vanuit de patiënt gedacht.

“Uit humaan oogpunt: als je steeds minder in staat bent pijn aan te geven maar je hebt het wel, heb je ook minder kans op behandeling ervan. Of wij, als medische staf, vertalen het verkeerd. Is iemand geagiteerd, onrustig of onhandelbaar, dan beoordelen ‘we’ dat al gauw als onderdeel van dementie. Het kan echter duiden op pijn. Datzelfde geldt voor apathisch gedrag. Iemand zit misschien stil omdat irritatie aan het bewegingsapparaat tot ernstige pijn kan leiden. Als iemand niet kan verwoorden of hij pijn voelt, moeten wij, medici, die stap naar bewustwording maken en bijvoorbeeld analyseren waarom iemand stil zit. Want als chronische pijn niet wordt behandeld, beschadigt het brein sneller. Mensen met een vasculaire dementie hebben een hogere kans op centrale neuropathische pijnen, afkomstig uit het brein zelf. De thalamus genereert zelf een pijncircuit. Bij een lichte aanraking geeft de patiënt een enorm heftige reactie, dat noemen we allodynie. 
Pijn kan overigens door van alles komen. Knellende slofjes omdat hartfalen zwellende enkels veroorzaakt. En niemand kijkt naar die slofjes. Het is overigens geen kritiek op de zorg, die is me heilig. Maar we hebben een enorme stap te maken. Zeker als je kijkt naar de stijging van het aantal Parkinsonpatiënten.”
 

Welke vragen wilt u beantwoord zien in uw onderzoek? 

“Bij Parkinson is pijn wel een bekend symptoom. Maar als iemand verder achteruit gaat op cognitief gebied, is er geen studie die aantoont wat er met de pijnbeleving gebeurt. Gaat de pijn omhoog vanwege de loskoppeling van de hersengebieden? Of mee naar beneden omdat de hersengebieden, de grijze stof, ook verminderen? Er is geen aanwijzing voor. Wel weten we waarom er überhaupt pijn is bij Parkinson. Op minimaal twee plekken zie je activatie in de hersenen als je je bijvoorbeeld ergens tegen stoot. Onze pijnonderdrukkende systemen worden geactiveerd door de pijn waardoor scherpe pijn overgaat in doffe pijn. Bij Parkinson zijn die gebieden fors aangedaan. Een Parkinsonpatiënt ervaart een pijnprikkel dan ook veel sterker dan een gezond persoon. Ik wil weten wat er met pijn gebeurt als patiënten cognitief achteruitgaan. Op een patiëntendag sprak ik over pijn; ‘dat is precies wat ik heb’, riep de ene na de andere patiënt. De focus van artsen ligt op beweegmogelijkheden, pijn krijgt wellicht wat minder aandacht want lijkt vaak goed onderdrukt door dopamine. Dat is overigens geen kritiek, ik begrijp deze benadering heel goed. Ik ben zo benieuwd of de pijn mee achteruitgaat met de intellectuele functies of dat de pijn toeneemt terwijl de cognitie vermindert. Als zowel pijn als cognitieve functies achteruitgaan, geeft dat enige rust. Je kunt het niet aangeven, maar er is ook minder pijn.”
 

Welke patiënten komen in aanmerking voor dit onderzoek?

“We onderzoeken 50 Parkinsonpatiënten vanaf 60 jaar met een cognitieve kwetsbaarheid, maar zonder dementie. Alle patiënten uit dit onderzoek zitten in verpleeghuizen in Amsterdam en omstreken. We hebben veel variatie nodig – qua pijnbeleving en cognitie – om een correlatie aan te tonen.”
 

Hoe intensief is het onderzoek en wat gebeurt er concreet?

“De patiënt staat centraal, en vindt het leuk om te doen. Hij kan de testen elk moment onderbreken, even een pauze inlassen of op een andere dag ermee verder gaan. We doen neuropsychologische testen, zoals geheugentaken en nemen pijnscores en depressieniveaus af met vragenlijsten, schalen, gezichtjes of een thermometer. Er komt geen naald aan te pas. Alles is op of buiten de huid. We doen ook klassieke neurologische testen om sensibiliteit te meten: voelt dit stomp of scherp, koud of warm.”
 

Kunnen patiënten zelf iets doen om pijn te verminderen?

“Ha, dan predik ik ook in dit geval stellig: beweeg! Als je gaat bewegen, activeer je de pijnremmende frontal lob cortex enorm. Nou is bewegen wel een issue bij Parkinson, ik doe er dus niet makkelijk over. En of het méér bewegen bij Parkinson ook daadwerkelijk leidt tot minder pijn moet wetenschappelijk nog worden aangetoond, maar vanuit de neurobiologie is er wél ondersteuning voor. Dus als u ertoe in staat bent, ga vooral bewegen.”
 

Als u straks precies weet hoe het zit met die pijn, wat betekent dat dan voor mensen met Parkinson?

“Bij Parkinson moeten we superalert zijn op undertreatment; het niet adequaat behandelen van de pijn. Als de patiënt niets aangeeft en de arts ziet niet of hij pijn heeft, kiest hij mogelijk voor een afwachtend beleid. Neemt de pijn af met de achteruitgang van het brein, dan is de ramp minder groot dan als de pijn toeneemt, dan moet je medicatie geven. We moeten extra alert zijn op het gedrag van de patiënt. We willen naar een optimale pijnbehandeling. En we willen dat patiënten pijn op het spreekuur ter sprake brengen. De oplossing lijkt echt niet ver weg: het is een kwestie van vaststellen en van bewustwording. Die betere pijnbehandeling is er in de nabije toekomst. Daarvan krijgt een patiënt een betere motoriek, hij gaat beter lopen, is minder afgeleid, heeft minder valkans en raakt in een vrolijker stemming.” 
 

Dat maakt u vast ook een gelukkiger mens!

“Absoluut. Maar dat ben ik nu ook al. Puur dankzij de donateurs is dit onderzoek mogelijk gemaakt en krijgen we daadwerkelijk inzicht. Ik ben ontzettend blij met de financiering, waarmee we de hartenwens van zoveel patiënten kunnen vervullen. Klinisch konden we eerder nog geen kant op om pijnbeleving bij Parkinson te onderzoeken; dankzij de donateurs is dit gebied gelukkig geopend. Want de klinische relevantie is enorm; ook voor andere groepen patiënten ontstaat meer inzicht in mogelijke veranderingen in de pijnbeleving. Met de subsidie van het ParkinsonFonds kunnen we deze mooie stappen maken. We hechten immers allemaal aan kwaliteit van leven. Heb je ergens pijn, dan wil je die direct verholpen zien, anders verloopt je dag toch niet zo lekker. Bij gesprekken over euthanasie speelt pijn een cruciale rol. In de niet-Parkinsonsituatie is het volstrekt normaal dat een pijn lijdende terminale patiënt niet meer wil. Heb je eenmaal een dementie ontwikkeld, dan komen dit soort gesprekken niet meer voor. Merkwaardig, terwijl mensen ondertussen veel pijn kunnen lijden. Ik wil dit graag beter uitzoeken.”
 

Heeft u al een plan voor vervolgonderzoek?

“Meerdere. Ik wil graag onderzoek doen naar mensen die dementie ontwikkelen in Parkinson en ook de motoriek in relatie tot pijn betrekken. Ik blijf graag in beweging!” 
 

Hoe kunt u helpen?

Doneer nu voor baanbrekend onderzoek naar het voorkomen of genezen van parkinson.
Doe een gift
Uw gift wordt uitsluitend besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.

dinsdag 18 augustus 2015

Bon appétit, ondanks Parkinson

Bon appétit, ondanks Parkinson

Bon appétit, ondanks Parkinson

De Vlaamse kok Yves Meersman kreeg in 2009 de diagnose: Parkinson.  Hij ontdekte dat er nog weinig bekend was over voeding voor Parkinsonpatiënten. Zo kwam hij op het idee een duurzaam voedingsproject op te zetten voor alle mensen met een chronische ziekte.

Dat werd Parki’s Kookatelier, onderdeel van de Vlaamse Parkinson Liga. Meersman geeft veel handige informatie en bruikbare tips op voedingsgebied. Ook voor patiënten met geur- en smaakverlies en met slik- en kauwproblemen. Ieder mens eet immers graag met smaak.
In 10 stappen naar meer smaak:
 
  1. Apart op smaak brengen
    Hak alle ingrediënten – vis, vlees, groenten, aardappelen, pasta etc. – zoveel mogelijk apart fijn. Breng elke gemalen component afzonderlijk op smaak.
  2. Vers pletten
    Plet wat geurige groene bladkruiden in de vijzel voor in je gerecht: ruikt heerlijk en prikkelt de keel niet, wat het slikken makkelijker kan maken.
  3. Bouillon
    Als je vlees, vis of gevogelte gaart, ontstaat er een saus of bouillon. Die is perfect om je gerecht homogeen te maken en geeft een extra touch.
  4. Kruidenmarinade
    Maak een kruidenmarinade – zoiets als pesto – en voeg die net voor het opdienen aan het gerecht toe.
  5. Beetgaar
    De stoomkoker en snelkookpot zijn ideaal om groenten beetgaar te maken en smaak en vitamines zoveel mogelijk te behouden.
  6. Binding
    Gebruik bindmiddelen op basis van niet-gemodificeerd zetmeel of kant en klare bindmiddelen. Goed voor de darmflora en tegen obstipatie.
  7. Scheutje olie
    Voeg na het malen en net voor het opdienen een soeplepel extra vierge olijfolie of zuivere zonnebloem- of lijnzaadolie toe aan de warme of koude gemalen massa. Roer het om tot een mooie homogene massa. Goed voor smaak, mond- en slikgevoel. 
  8. Direct serveren
    Serveer gemalen gerechten onmiddellijk na het pletten, dan houd je de frisse aroma’s van kruiden en specerijen.
  9. Maximaal 48 uur
    Gemalen producten zijn minder lang houdbaar; bewaar ze dus niet langer dan 48 uur.
  10. Kleiner is fijner
    Gebruik fijn gemalen specerijen. Grof gemalen kruiden geven meer kans op kriebelhoest of verslikken.
     
    Bron: parkiskookatelier.be. Op deze site vindt u nog veel meer tips om – ondanks Parkinson – met smaak te eten.

dinsdag 11 augustus 2015

Patiëntenverhaal: Mijn vader, "de aanrander"

Mijn vader heeft ernstige Parkinson. Afgelopen weekend is hij daardoor in de problemen gekomen. 
Hij en wij als gezin zijn er kapot van. Ik wil mijn verhaal kwijt en heb daarom een brief geschreven. Ik weet niet waarom maar zou het graag met jullie willen delen. 

maandag 3 augustus 2015

Update

Naar aanleiding van een artikel op de voorpagina in de Telegraaf van afgelopen zaterdag, willen wij nogmaals benadrukken dat stichting ParkinsonFonds de persoonlijke gegevens van haar donateurs nooit zal verhuren of verkopen. En ook nooit heeft gedaan.
De genoemde partij in het artikel, Focum, heeft aan ons verklaard dat zij de persoonlijke gegevens van onze donateurs nooit in haar bezit heeft gehad en nooit ter beschikking heeft gesteld aan derden.
Hieronder de verklaring van Focum:
Meer weten over de bescherming van uw gegevens bij ParkinsonFonds vindt u hier: http://www.parkinsonfonds.nl/privacy-statement


Wat doen we met uw gegevens?

Het ParkinsonFonds is ervan overtuigd dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van haar leden, donateurs, belangstellenden, zoals bezoekers van de website, van essentieel belang is voor haar activiteiten.
Persoonlijke gegevens van leden, donateurs en belangstellenden worden daarom met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld en beveiligd. Wordt u donateur van het ParkinsonFonds, dan kunt u er zeker van zijn dat uw gegevens niet verhuurd of verkocht worden.
Het ParkinsonFonds houdt zich in alle gevallen aan de eisen die de Wet Bescherming Persoonsgegevens stelt.
Meer weten over de bescherming van uw gegevens bij ParkinsonFonds vindt u hier: http://www.parkinsonfonds.nl/privacy-statement

donderdag 2 juli 2015

Tips tegen de hitte met Parkinson


Tips tegen de hitte met Parkinson

Gevoeligheid voor warmte is een bekend symptoom van de ziekte van Parkinson.

Verhoging van de lichaamstemperatuur kan een blokkade of een vertraging van de boodschappen die bewegen langs een zenuw veroorzaken. Dit kan er voor zorgen dat de symptomen van Parkinson erger geworden.
Een stijging van uw lichaamstemperatuur met een halve graad Celcius is al voldoende om dit effect te veroorzaken.
 
Interne oorzaken van verhoogde lichaamstemperatuur zijn koorts en infecties, het drinken van  zeer warme dranken, en de menstruatie. Externe oorzaken zijn, het warme weer,  een warme douche of bad. Warmtegevoeligheid is ook nauw verbonden met vermoeidheid.
Hieronder vindt u een aantal tips om verhogingen van de lichaamstemperatuur te voorkomen.
 

Voedsel en vocht inname

  • Drink genoeg. Neem een fles water mee wanneer u het huis verlaat. Extra water drinken helpt het lichaam de vochtbalans op peil te houden. Wanneer u last heeft van uw blaas. Kunt u af en toe enkele kleine slokjes nemen of op een ijsblokje zuigen. 
  • Dranken met cafeïne zoals koffie en cola zorgen voor een verhoging van de stofwisseling hierdoor ontstaat warmte in het lichaam en moeten daarom worden vermeden.
  • Eet kleine maaltijden en vaker. Hoe groter de maaltijd, hoe meer warmte het lichaam produceert bij het verteren van het voedsel. 
  • Probeer chrysant thee, dit kruid is befaamd om haar verkoelende werking
 

Kleding

  • Draag een hoed met een brede rand wanneer u buiten in de zon bent.
  • Neem een kleine draagbare ventilator mee bij uitstapjes.
  • Draag een natte bandana of handdoek rond de nek.
  • Bewaar een washandje in een plastic zak in de koelkast of vriezer en plaats deze tussen uw rug en de autostoel; dit is een geweldige manier om koel te blijven terwijl u auto rijdt.
  • Draag katoenen kleren. Dit absorbeert zweet en houdt u koel.
  • Draag lichte kleuren, deze weerspiegelen het zonlicht.
  • Draag lichte, open schoenen of sandalen.
 

Diversen

  • Gebruik  aloe vera after-sun producten als moisturizer. Dit zal helpen uw huidtemperatuur te verlagen
  • Probeer een Chillow kussen. Dit is een verkoelend kussen verkrijgbaar bij bol.com
 

Uw Dagplanning

  • Gebruik de koelte van de ochtend en de avond om essentiële taken, zoals maaltijdbereiding, huishouden en tuinieren te doen.
  • Wees u bewust van uw specifieke reactie op de activiteiten en warmte; het bijhouden van deze informatie in een dagboek kan u helpen om patronen te onderscheiden en oververhitting te voorkomen.
  • Een douche op het midden van de middag met een korte rust periode daarna doet wonderen
 

Uw omgeving

  • Installeer (mobiele) air-conditioning in het huis en auto.
  • Houd uw badkamer koel.
  • Lucht het huis goed in de koele uren zoals ’s ochtends vroeg en ’s avonds.
  • Gebruik zoveel mogelijk de zonwering, heeft u die niet, probeer dan de koelte uit het huis te houden door gordijnen en lamellen te sluiten.
 
Wij geven geen medisch advies. Wanneer u gezondheidsklachten heeft raden wij u te allen tijde aan contact op te nemen met uw huisarts (of eventueel uw specialist)
 
Bronnen:
GGD rapport Kennemerland ‘zorg voor kwetsbare ouderen bij temperaturen hoger dan 25 graden
Judy McKeown, RN (MS Resource Nurse)
 

donderdag 25 juni 2015

Parkinson en op vakantie?


Parkinson en op vakantie?

Laat u zich door Parkinson vooral niet weerhouden van op vakantie gaan.


Als u rekening houdt met een aantal zaken en een beetje slim voorbereidt, kunt u wereldwijd genieten. Doe uw voordeel met deze tips die we op Parkinson Plaza vonden!

In het begin van de ziekte, als de symptomen nog niet zo opspelen en er weinig tot geen medicijnen nodig zijn, is er nauwelijks een beperking in de keuze van uw vakantiebestemming. Stem uw reis af op uw gezondheidstoestand. Veel Parkinsonpatiënten zijn met een gedegen voorbereiding en doordacht programma zeer goed in staat verre landen met een ander klimaat te bezoeken.

Neem alstublieft het volgende in ogenschouw:

  • Stress uit tijdnood, in nauwe ruimtes en grote mensenmassa’s vertoeven kunnen de symptomen duidelijk versterken.
  • Grote lichamelijke inspanning vergroot de klachten.
  • Let op: de hittetolerantie is laag. Als u te weinig vocht binnenkrijgt, heeft u kans op oververhitting en uitdroging. Bij extreme kou stijgt de spierspanning, de stijfheid en het beven. Ook het aanpassen aan elke klimaatverandering is moeilijker.
  • Door klimatologische invloeden zoals hitte met een hoge luchtvochtigheid kan de bloeddruk sneller/sterker dalen. Dit geldt vooral voor patiënten met orthostatische hyptonie (sterke bloeddrukdaling bij opstaan).
  • Omgaan met tijdverschillen is lastig, ook bij het innemen van medicijnen. Hoe strakker het schema van medicijninname, hoe moeilijker dat is vol te houden in een andere omgeving. De medicijnpieper kan een hulpmiddel zijn. Raadpleeg uw arts voor advies.
  • Een ander eetpatroon kan invloed hebben op de werking van de medicijnen.
  • Verhoogde valneiging? Let op vakantie extra goed op voor obstakels en oneffenheden.

Nog een advies van ons: stop voor de zekerheid een extra voorraad medicijnen in uw bagage. En neem kopietjes van uw recepten mee; zo kunt u indien nodig altijd de juiste medicijnen halen. Alvast een prettige vakantie!