Bon appétit, ondanks Parkinson

De Vlaamse kok Yves Meersman kreeg in 2009 de diagnose: Parkinson. Hij ontdekte dat er nog weinig bekend was over voeding voor Parkinsonpatiënten. Zo kwam hij op het idee een duurzaam voedingsproject op te zetten voor alle mensen met een chronische ziekte.
Dat werd Parki’s Kookatelier, onderdeel van de Vlaamse Parkinson Liga. Meersman geeft veel handige informatie en bruikbare tips op voedingsgebied. Ook voor patiënten met geur- en smaakverlies en met slik- en kauwproblemen. Ieder mens eet immers graag met smaak.
In 10 stappen naar meer smaak:
- Apart op smaak brengenHak alle ingrediënten – vis, vlees, groenten, aardappelen, pasta etc. – zoveel mogelijk apart fijn. Breng elke gemalen component afzonderlijk op smaak.
- Vers plettenPlet wat geurige groene bladkruiden in de vijzel voor in je gerecht: ruikt heerlijk en prikkelt de keel niet, wat het slikken makkelijker kan maken.
- BouillonAls je vlees, vis of gevogelte gaart, ontstaat er een saus of bouillon. Die is perfect om je gerecht homogeen te maken en geeft een extra touch.
- KruidenmarinadeMaak een kruidenmarinade – zoiets als pesto – en voeg die net voor het opdienen aan het gerecht toe.
- BeetgaarDe stoomkoker en snelkookpot zijn ideaal om groenten beetgaar te maken en smaak en vitamines zoveel mogelijk te behouden.
- BindingGebruik bindmiddelen op basis van niet-gemodificeerd zetmeel of kant en klare bindmiddelen. Goed voor de darmflora en tegen obstipatie.
- Scheutje olieVoeg na het malen en net voor het opdienen een soeplepel extra vierge olijfolie of zuivere zonnebloem- of lijnzaadolie toe aan de warme of koude gemalen massa. Roer het om tot een mooie homogene massa. Goed voor smaak, mond- en slikgevoel.
- Direct serverenServeer gemalen gerechten onmiddellijk na het pletten, dan houd je de frisse aroma’s van kruiden en specerijen.
- Maximaal 48 uurGemalen producten zijn minder lang houdbaar; bewaar ze dus niet langer dan 48 uur.
- Kleiner is fijnerGebruik fijn gemalen specerijen. Grof gemalen kruiden geven meer kans op kriebelhoest of verslikken.Bron: parkiskookatelier.be. Op deze site vindt u nog veel meer tips om – ondanks Parkinson – met smaak te eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten